• מכון בן גוריון לחקר ישראל והציונותשדה בוקר

    מדובר במכון מחקר המתכונן כחלק משלוחת אוניברסיטת בן גוריון בשדה בוקר, המיועד לשימוש אקדמי וציבורי. את השראתנו לקונספט העיצובי, אשר הוביל אותנו בתכנון הפרויקט, שאבנו מערכי הציונות והצניעות שהיו כה מזוהים עם דוד בן גוריון, שעל שמו נקרא המכון. כך מבחינה ארכיטקטונית הבניין מציג פרופיל נמוך, המשתלב היטב בסביבתו המדברית - אינו בולט או פוגם בנוף, וגווני חומרי הגמר קרובים ומשתלבים עם גווני הסביבה.


    נדרשנו ליצור הפרדה בין הפונקציות האקדמיות והציבוריות, תוך הענקת תנאים מתאימים לכל אחת מהן. הצלחנו להשיג זאת באמצעות הפרדה מפלסית ויצרנו מבנה בעל שתי קומות קרקע. כאשר המפלס העליון הינו אזור סגור ושקט  המיועד לצורכי מחקר אקדמי והוראה, ואילו האזור הציבורי הכולל ארכיון, ספריה וחצר פנימית, ממוקם במפלס התחנון, המאפשר מפגשים ותנועה. הכניסה אל כל מפלס מתאפשרת גם היא בצורה נפרדת  אודות לשביל גישה, המתפצל מעלה ומטה, ע"י שימוש מתוחכם בפני השטח. שתי הקומות מחוברות ע"י גרם מדרגות ספירלי הנדמה כמו  מרחף בחלל הלובי המואר.

    סטטוס: הצעה

    היקף: 2,900 מ"ר

    שירותים: אדריכלות

  • כחלק מעיקרונות תכנון ביו-אקלימי, מבנה המכון תוכנן סביב חצר פנימית על מנת לאפשר מקסום של חזיתות דרומיות להשגת חימום סולארי פאסיבי-אפקטיבי בחורף, ואוורור טבעי בקיץ, המאפשר קירור פאסיבי של המבנה במהלך הלילה. בנוסף, קומת המרתף מאפשרת ניצול מקסימאלי של המסה התרמית של המבנה והקרקע שסביבו בהיותה ברובה קבורה באדמה, ויוצרת התאמה אופטימאלית לפונקציות הנמצאות בה.


    החזיתות החיצוניות של המבנה טופלו בעזרת 'לוברים' הנותנים מענה גם לכיוון מזרח ומערב, ומבטיחים הצללה של חללי הפנים בקיץ. כמו כן, קיימת הצללה באמצעות רפפות בחזיתות החצר הפנימית. מקסום של תאורה טבעית בחלל ווויסותה באמצעות מערכת ההצללה משיגים בו זמנית חסכון בתאורה מלאכותית ומניעת סנוור לרווחת המשתמשים.


    הוויסות והשליטה במערכת מיזוג האוויר וההצללות נעשים באמצעות ריבוי מערכות חכמות, כגון: תריסי רפפה, שעולים ויורדים בהתאם לצורך, ותאורה המתאימה את עצמה במהלך היום באמצעות חיישנים. שטח הגג מנוצל לאיסוף ואגירה של מי גשמים לצורך השקיה והדחת אסלות, וכן תוכננה מערכת לניצול המים האפורים לאותה מטרה.

  • לצפיה במערכת ההצללה המיוחדת: